11 Khasiat Buah Kulim yang Perlu Korang Tahu!

Satu dari 11 khasiat buah kulim ialah untuk merawat demam panas, teruskan baca artikel ni supaya korang tahu 11 khasiat buah kulim!

Hari ini, kami ingin berkongsi dengan anda mengenai satu topik yang menarik – “Khasiat Buah Kulim”. Have you ever heard of this unique fruit?

Buah Kulim memang jarang diperbincangkan, tetapi ia mempunyai pelbagai manfaat yang menakjubkan untuk kesihatan kita.

Jom kita bincangkan tentang khasiatnya. Buah Kulim mengandungi lemak sihat, serat, dan pelbagai nutrien penting seperti vitamin E, vitamin K, vitamin C, dan vitamin B6.

Selain itu, ia juga mengandungi kalium, magnesium, dan zat besi yang penting untuk fungsi keseluruhan tubuh kita.

Mari kita mulakan, khasiat buah kulim!

Apa Itu Buah Kulim?

Buah Kulim
Buah Kulim

Pokok buah kulim, juga dikenali sebagai bawang hutan, adalah sejenis pokok berbunga yang tumbuh dalam keluarga Olacaceae.

Ia ditemui pertama kali di Kulim, Kedah, dan dinamakan mengikut tempat tersebut. Mungkin ramai yang tidak tahu tentang buah kulim kerana ia kini sukar ditemui kecuali di dalam hutan yang lebat.

Pokok buah kulim tumbuh secara semulajadi di Thailand Selatan, Pulau Sumatera, Pulau Lingga, Semenanjung Malaysia, dan Borneo.

Penduduk tempatan menggunakan hampir semua bahagian pokok buah kulim, termasuk buah, daun, batang, dan akar, untuk pelbagai tujuan dalam kehidupan seharian dan kesihatan.

Buah kulim mempunyai bentuk yang mirip dengan kacang walnut, dengan lapisan luar yang keras dan berwarna coklat.

Saiznya sebesar buah pinang dan berisi daging lembut berwarna putih. Ia juga dipanggil bawang hutan kerana memiliki bau bawang putih yang kuat, bahkan lebih tajam dan menusuk.

Harga buah kulim di Malaysia berbeza-beza, dari yang penulis temukan harga buah kulim shopee berada pada julat RM10 untuk 5biji Buah kulim gred A.

Kandungan Nutrisi Buah Kulim

Kandungan Nutrisi Buah Kulim
Kandungan Nutrisi Buah Kulim

Untuk kandungan nutrisi dalam buah kulim, masih terdapat sedikit kajian yang secara terperinci menyenaraikan makronutrien dan mikronutrien yang terdapat di dalamnya.

Tapi, ada satu kajian yang dilakukan oleh Jabatan Agrikultur dan Sains Makanan Universiti Putra Malaysia Kampus Bintulu Sarawak yang mengkaji kandungan mikronutrien dalam daun pokok kulim.

Menurut kajian tersebut, berikut adalah kandungan mikronutrien yang terdapat dalam daun kulim:

  • Kalium: 918.8mg
  • Kalsium: 241.41mg
  • Fosforus: 343.86mg
  • Magnesium: 91.1mg
  • Ferum: 2.67mg
  • Zink: 1.41mg

Khasiat Buah Kulim

Gambar Pokok Buah Kulim
Gambar Pokok Buah Kulim

Berikut ni kami kongsikan 11 khasiat buah kulim segar (khasiat buah kulim untuk lelaki / khasiat buah kulim untuk perempuan) yang perlu korang tahu!

1. Bersifat Antioksida

Mengikut maklumat daripada Kementerian Kesihatan Malaysia, antioksida adalah bahan yang membantu mengurangkan, menetralisasi, dan melindungi sel-sel badan daripada kerosakan yang disebabkan oleh radikal bebas.

Selain itu, antioksida juga berfungsi sebagai pertahanan untuk melawan risiko penyakit yang pelbagai.

Apabila kita menua, penghasilan antioksida dalam badan kita turut berkurang. Oleh itu, adalah penting untuk mendapatkan sumber antioksida daripada makanan seperti buah-buahan dan sayur-sayuran.

Bahan antioksida yang disebutkan termasuk beta karotena, lutein, likopena (lycopene), selenium, vitamin C, dan vitamin E.

Kajian yang telah dijalankan menunjukkan bahawa semua ekstrak metanol daripada buah kulim mempunyai sifat antioksida.

Malah, aktiviti antioksida tertinggi ditemui dalam daun, kulit batang, dan buah kulim itu sendiri.

2. Merawat Demam Panas

Melawan Demam Panas
Khasiat Buah Kulim – Melawan Demam Panas

Buah kulim mempunyai manfaat dalam merawat demam panas dan biasanya digunakan dalam perubatan tradisional orang zaman dahulu.

Cara penggunaannya adalah dengan meminum air rebusan akar pokok buah kulim untuk menurunkan suhu badan seseorang.

3. Bersifat Antimikrob

Selain memiliki khasiat antioksidan, buah kulim juga memiliki sifat antimikrobial di beberapa bahagian lainnya.

Ekstrak metanol dari buah kulim juga telah ditemui memainkan peranan penting dalam mencegah aktiviti bakteria MRSA.

Pada masa yang sama, ia juga mampu menghalang perkembangan Salmonella typhi dan Candida albicans.

4. Bersifat Anti Vektor

Vektor ni macam agen yang bawak atau hantar kuman berjangkit ke dalam makhluk hidup yang lain.

Dalam satu kajian, pokok kulim ditemui mengandungi sulfur yang tinggi, yang boleh menghalang aktiviti vektor terutamanya nyamuk malaria.

Jadi, pokok kulim ni boleh jadi jalan untuk melawan vektor-vektor yang merbahaya tu.

5. Mengurangkan Tekanan Darah

Buah kulim ni memang memberikan alternatif semulajadi yang bagus untuk menjaga kesihatan jantung kita. Dia ada kesan positif terhadap sistem peredaran darah dalam badan.

Tak hanya tu, buah kulim juga boleh memberikan kelegaan kepada mereka yang ada masalah tekanan darah.

Cara yang boleh kita buat adalah dengan minum air rebusan buah kulim. Minuman ni boleh membantu melancarkan peredaran darah kita dan mengurangkan tekanan yang terlalu tinggi.

6. Merawat Masalah Ketidakhadaman

Merawat Masalah Ketidakhadaman
Buah kulim dan khasiat Merawat Masalah Ketidakhadaman

Rasa tidak selesa di perut selepas makan atau minum, yang dikenali sebagai ketidakhadaman, merupakan salah satu masalah yang sering dialami.

Salah satu gejala yang sering dikaitkan dengannya adalah perut yang kembung.

Secara tradisional, buah kulim sering digunakan untuk merawat masalah ketidakhadaman dan rasa tidak selesa tersebut.

7. Boleh Dijadikan Ulam-Ulaman

Boleh Dijadikan Ulam-Ulaman
Boleh Dijadikan Ulam-Ulaman

Ulam-ulaman memang menjadi simbol kesihatan dan awet muda bagi wanita.

Di Malaysia, terdapat lebih daripada 120 jenis tumbuhan yang boleh dimakan sebagai ulam-ulaman, termasuklah yang merambat, yang tumbuh rendah hingga yang besar.

Cara untuk menikmatinya pun boleh secara mentah, dipotong kecil-kecil, dikukus atau direbus, dan dihidangkan bersama nasi dan hidangan lain.

Cara rebus buah kulim senang je!

8. Mencegah Pembiakan Kulat

Selain tu, ada lagi satu perkara menarik tentang Khasiat Buah Kulim ni.

Ada kandungan zat yang dipanggil methylthiomethyl disulfie I dan methylthiomethyl disulfie II dalam buah ni yang berpotensi untuk menghalang pembiakan kulat.

Kita tau la, kulat tu seringkali jadi penyebab masalah busuk dan reput kat makanan atau tumbuhan. Jadi dengan adanya zat-zat ni dalam buah kulim, boleh lah mengurangkan risiko pembiakan kulat tu.

9. Mengelakkan Kembung Perut pada Bayi

Mungkin banyak yang tidak tahu bahawa buah kulim khasiat dapat membantu mengurangkan masalah kembung perut pada bayi.

Kembung perut bayi sering berlaku disebabkan oleh masalah angin dalam perut.

Biasanya, seorang bayi akan melepaskan angin antara 13 hingga 21 kali setiap hari. Gas atau angin adalah perkara normal yang berlaku pada bayi berusia antara 1 hingga 4 bulan.

Keadaan ini disebabkan oleh sistem pencernaan mereka yang masih dalam proses perkembangan.

Penemuan mengenai kebolehan buah kulim dalam mengurangkan kembung perut bayi sebenarnya telah dilakukan oleh para peneliti di Indonesia.

Caranya adalah dengan membungkus perut bayi dengan menggunakan buah kulim yang telah digiling dan dicampurkan dengan air.

10. Menjadi Penambah Rasa pada Makanan

Buah kulim juga dikenali sebagai Bawang Hutan kerana isinya mempunyai aroma yang mirip dengan bau bawang putih, tetapi lebih kuat dan tajam.

Oleh itu, tidak menghairankan jika ada sesetengah orang menggantikan penggunaan bawang putih dalam masakan dengan biji buah kulim.

11. Bahan Awet Semula Jadi

Bahan Awet Semula Jadi
Khasiat Buah Kulim – Bahan Awet Semula Jadi

Para saintis dari Jepun telah menemui bahawa komponen dalam buah kulim mempunyai sifat pengawet semula jadi.

Sebahagian besar komponen tersebut adalah sebatian sulfur, seperti methyl methylthiomethyl disulfide dan bis(methylthiomethyl) disulfide.

Keunggulan utama sulfur dioksida adalah gabungan aktiviti antioksidan dan keupayaannya untuk menghalang polifenol daripada teroksida.

Anda biasanya melihat kesan ini pada buah yang berubah menjadi coklat dan lebam.

Selain itu, sulfur dioksida juga berfungsi sebagai bahan pengawet yang mencegah pertumbuhan bakteria yang boleh merosakkan makanan.

Baca Juga: 11 Buah-Buahan Tempatan Malaysia & Manfaatnya untuk Tubuh Manusia

Jadi, itu dia beberapa Khasiat Buah Kulim (buah kulim benefits) yang menarik untuk diketahui.

Macam-macam manfaat yang kita boleh dapat dari buah ni, dari sumber antioksida yang baik untuk melawan radikal bebas, hingga ke kemampuannya melawan bakteria dan kulat yang tak diingini.

Dalam dunia yang semakin sibuk ni, penting untuk kita ambil berat tentang kesihatan kita.

Dengan mengenali dan memanfaatkan buah-buahan semulajadi macam buah kulim ni, kita boleh menjaga tubuh kita dengan cara yang lebih semulajadi dan menyihatkan.

Jadi, jom kita cuba masukkan buah kulim dalam diet harian kita. Nak cuba minum air rebusan buah kulim atau tambahkan buah kulim dalam hidangan masakan kita, semua pun boleh.

Teruskanlah penjelajahan untuk mencari tahu lagi tentang kebaikan alam semula jadi ni. Siapa tahu, mungkin buah kulim ni akan jadi rahsia kecantikan dan kesihatan kita yang tersembunyi!

Leave a Comment