3 Ciri Buah Nenas Matang Agar Tak Salah Beli!

Mengetahui ciri buah nenas matang adalah kemahiran yang amat berguna, terutama bagi mereka yang sering membeli buah-buahan segar. Setiap kaedah, daripada pemeriksaan warna kulit, aroma, dan tekstur, memberikan petunjuk penting tentang tahap kematangan buah nenas. Anda tidak hanya boleh mendapatkan nenas yang lebih manis dan berair, tetapi anda juga boleh memaksimumkan nilai wang anda dengan menggunakan teknik ini.

Nenas yang matang mempunyai banyak faedah kesihatan. Nenas masak sepenuhnya mempunyai banyak vitamin C, antioksidan, dan enzim bromelain, yang semua berfungsi dengan baik untuk pencernaan. Oleh itu, memahami ciri-ciri buah nenas matang bukan sahaja baik untuk selera anda tetapi juga baik untuk kesihatan anda.

Berikut ni beberapa panduan yang boleh anda gunakan untuk boleh ketahui ciri buah nenas matang! pastikan anda baca sampai penuh.

1. Menggunakan Pandangan

 • Dua benda penting untuk cek nenas masak: fresh dan busuk. Cari nenas yang fresh, bukan yang busuk. Tangkai nenas tu macam “lori” gula untuk buah. Di situlah nenas akan mula tukar warna.
 • Warna nenas tu penting! Biasanya nenas yang matang berwarna kuning keemasan. Tapi, nenas hijau tak semestinya mentah.
  • Ada beberapa jenis nenas yang memang masih ada hijau-hijaunya meskipun dah matang. Tapi, kalau nenas tu full hijau atau cokelat, jangan pilih lah. Cari yang nampak sihat dan segar.
  • Tips mudah: Bagian bawah nenas tu patut berwarna kuning. Kalau kuning tu naik sikit ke atas, lagi manis nenas tu.
 • Perhatikan warna daun: Nanas memang boleh kuning keemasan atau hijau, tapi kalau nak yang terbaik, tengok daunnya dulu. Pilih yang hijau segar, confirm lagi cantik dan manis buahnya!
 • Perhatikan bentuk nanas: Buah nanas yang mantap isinya mesti bulat penuh, tepi dia pun melengkung cantik. Mata nanas, yang ada di tengah tu, pun mesti berisi dan rata. Jangan pilih yang kempis atau ada cekungan. Ciri-ciri nanas busuk: Kulit kusut, coklat kemerahan, retak, berlendir, berjamur, atau daunnya layu dan coklat? Jauhkan! Itu tandanya nanas dah busuk dan tak sedap lagi dimakan.
  • Cium bau nanas. Yang matang dan manis baunya harum semerbak.
  • Tekan nanas. Yang matang terasa empuk sedikit bila ditekan.
  • Angkat nanas. Yang berat isinya tentu lebih padat dan berisi.
CIri Buah Nanas Matang
CIri Buah Nenas Matang

2. Periksa Pangkal Buahnya

Korang tahu tak warna nenas sebenarnya? Kuning menjadi hijau? Warna pangkal kulit nenas boleh menunjukkan sama ada nenas itu telah masak atau tidak. Jika nenas itu berwarna kuning keseluruhannya, itu bermakna ia telah masak. Namun, jika masih ada hijau, itu bermakna nenas belum masak.

Oleh itu, pastikan anda memeriksa warna kulit nenas sebelum membeli yang seterusnya. Pastikan semua nenas kuning kerana ia akan memberi rasa manis dan sedap.

3. Tekstur Kulit dan Baunya

Ciri Buah Nenas Matang: Rasa dan perhatikan bahagian luar buah. Kita boleh mengetahui bahawa nanas itu telah masak sepenuhnya jika ia masih merah muda, mempunyai rasa lembut dan berkilat pada kulitnya. Jangan lupa untuk melihat “duri-durinya; walaupun nanas kelihatan lebih lembut pada mulanya, ia biasanya manis.

Selepas anda mengangkat buah nanas, baui bahagian bawahnya. Anda boleh terus memilih jika baunya segar dan wangi. Namun, jika baunya terlalu masam atau seperti cuka, itu bermakna buah itu telah terlalu ripe atau rosak.

Mempertahankan Kesegaran Nanas

 1. Ambil nanas yang masih utuh dan simpanlah di dalam bilik pada suhu biasa untuk beberapa hari. Selagi tidak di potong, nanas akan kekal segar selama beberapa hari. Namun, elakkan memotongnya dalam keadaan suhu bilik kerana nanas boleh reput hanya dalam beberapa jam.
 2. Letakkan nanas dalam peti sejuk untuk memastikan kegembiraannya dapat bertahan lebih lama. Nanas yang disimpan dalam keadaan utuh dalam peti sejuk boleh kekal selama kira-kira 2 minggu. Jika telah dipotong atau dikupas, nanas hanya boleh kekal selama kira-kira 1 minggu apabila disimpan dalam peti sejuk.
 3. Potong nanas dan masukkan ke dalam peti sejuk untuk tidak melebihi 1 minggu. Potong nanas dengan betul, iaitu dengan mengiris bahagian mahkota dan pangkalnya. Tegakkan nanas di atas talenan, kemudian iris kulitnya dengan berhati-hati dari atas ke bawah. Buat irisan yang mencukupi supaya semua bahagian kulit yang berduri hilang.
  • Sekarang ni, nanas masih ada bahagian yang macam “mata” tau. Kalau nak ambil, boleh picit satu-satu, tapi senang lagi kalau bukak bahagian tepi nanas tu macam potong huruf V yang jadi parit serong. “Mata” nanas memang ada kat sepanjang tepi tu dan bentuk macam garis serong.
  • Pecahkan nanas tu jadi dua ikut panjang dia. Lepas tu, pecahkan lagi jadi dua so dapatlah empat keping nanas yang bentuknya macam segitiga.
  • Potong bahagian tengah nanas yang keras tu, buang je. Lepas tu, belah kepingan nanas yang empat tadi jadi potongan-potongan kecil lagi.
 4. Letakkan potongan nanas dalam peti sejuk sampai 6 bulan. Potonglah nanas dalam saiz besar supaya rasanya tak berubah terlalu banyak. Sebab bila beku, nanas boleh jadi kehilangan citarasa. Masukkan potongan nanas ke dalam bekas plastik atau beg klip plastik yang selamat untuk peti sejuk sebelum simpan.
  • Bila nak digunakan, keluarkan nanas dari dalam peti ais. Setelah itu, cairkan nanas beku di peti ais atau tempat lain pada suhu kamar sebelum anda menggunakannya.

Sekarang korang tahu ciri buah nenas matang, buah nenas yang matang sentiasa mengandungi banyak faedah. Selain buah, pokok nanas juga mempunyai kegunaan lain yang boleh digunakan oleh kita semua.


Terakhir, kami berharap panduan ciri buah nenas matang ini membantu anda membuat keputusan yang baik apabila membeli buah nenas di kedai atau pasar. Jangan lupa untuk sentiasa mengambil kira tanda-tanda kematangan yang telah dibincangkan, dan jangan takut untuk mencuba pelbagai kaedah sehingga anda menemui yang terbaik untuk keperluan anda.

Anda akan dapat menikmati setiap gigitan nenas yang manis dan menyegarkan dengan sedikit latihan dan pemerhatian. Selamat menikmati percubaan anda!Jika anda tahu tentang “ciri buah nenas matang,” anda tidak perlu risau tentang buah nenas yang masam.

Jadi, apabila anda berada di pasar, anda boleh menjadi tukang pilih nenas yang yakin dan nikmati nenas masak dengan sempurna yang manis dan juicy!