Wajib Anda Tahu! Kenali 5 Ciri Pokok Kurma

Adakah anda tahu tentang Ciri Pokok Kurma yang unik dan menarik? Terlalu sering, kita kurang mengenali kehebatan serta keunikannya.

Oleh itu, dalam artikel ini, kita akan menyelami lebih mendalam mengenai Ciri dari Pokok Kurma yang menakjubkan ini dan menemukan segala yang perlu kita ketahui tentang mereka.

Jadi, mari kita terus meneroka dan menggali rahsia di sebalik ciri-ciri pokok kurma yang menarik ini.

Ciri Pokok Kurma

Pokok kurma ini punya ciri yang unik, pokok ini mampu membesar dengan ketinggian yang mencapai sekitar 15 hingga 25 meter.

Biasanya, pokok kurma tumbuh dalam bentuk rumpun dengan beberapa batang yang berasal dari satu sistem akar tunggal.

Maka tak hairanlah tanaman ini dikenali sebagai pokok yang mempunyai pertumbuhan tunggal. Jom kita lihat ciri-ciri morfologis pokok kurma yang menarik:

Akar

Akar Pokok Kurma
Ciri Pokok Kurma – Akar Pokok Kurma

Akar pokok kurma memang unik. Mereka terdiri daripada akar serabut berwarna cokelat tua yang panjang seperti tali yang melingkari pokok.

Akar ini menjalar di permukaan tanah di sekitar pokok dan kadang-kadang menjalin kerjasama dengan kulat Mycorhiza. Ini memang satu lagi ciri menarik tentang pokok kurma.

Dengan memperkenalkan pokok kurma, yang sebenarnya boleh tumbuh dengan mudah di Malaysia, kami berharap dapat meningkatkan keupayaan tanah untuk menyerap dan menyimpan air tawar dengan lebih cekap.

Batang

Batang Pokok Kurma
Batang Pokok Kurma

Ketinggian pokok kurma boleh mencapai sehingga 25 meter, tetapi pokok ini mempunyai batang dengan tekstur yang tidak seragam. Pokok ini tidak bercabang bagaimana pun ada tunas anak yang keluar dari pangkal pokok. 

Walau bagaimanapun, itulah yang menjadikan pokok kurma lebih unik. Dalam kebanyakan kes, batang pokok kurma mempunyai diameter kira-kira 40-45 cm, tetapi dalam beberapa kes, pertumbuhan batang pokok kurma boleh melebihi saiz itu.

Batang mempunyai bentuk bulat seperti kebanyakan jenis tumbuhan lain.

Daun

Daun Pokok Kurma
Daun Pokok Kurma

Bukan sahaja batangnya unik, malah pokok kurma juga mempunyai bentuk daun yang berbeza daripada beberapa jenis tumbuhan lain.

Daun kurma biasanya mempunyai diameter antara 3 hingga 4 meter, dan kadang-kadang lebih besar.

Daun yang tumbuh menyerupai ‘payung’ di bahagian pucuk mempunyai purata 100 helai daun iaitu 10-20 lai daun setiap pelepah.

Setiap daun mempunyai duri ciri. Kebanyakan daun kurma adalah pinnate, dengan kira-kira 150 daun muda yang kira-kira 30 cm panjang dan 2 cm lebar. Ini adalah ciri-ciri yang membezakan daun kurma dari orang lain.

Bunga

Bunga Buah Kurma
Bunga Buah Kurma

Bunga kurma sememangnya sangat cantik, tetapi membezakan antara bunga lelaki dan perempuan boleh menjadi tugas yang agak sukar.

Ini kerana mahkota bunga kurma \terbentang hingga mencapai 6 hingga 10 meter. Bunga kurma juga mempunyai sebuah rumah besar, kira-kira 16 hingga 20 meter.

Secara umum, membezakan bunga kurma lelaki dan perempuan adalah sesuatu yang agak mencabar. Walau bagaimanapun, jika anda melihat dengan teliti, terdapat perbezaan di pangkal midrib kedua-dua jenis bunga.

Bunga jantan mempunyai asas midrib kekuningan dan lebih ringan, manakala bunga betina kelihatan lebih kelabu.

Biji dan Buah

Biji & Buah Kurma
Biji & Buah Kurma

Sudah tentu kurma sudah biasa bagi kebanyakan rakyat Malaysia, terutamanya apabila tiba musim Ramadan. Bagi kebanyakan orang, tarikh sering dianggap hanya coklat gelap.

Walau bagaimanapun, perkara yang menarik ialah kurma sebenarnya datang dalam pelbagai varian warna. Terdapat jenis tarikh yang merah dan juga kuning muda.

Secara purata, setiap buah mempunyai bentuk yang panjang, dengan saiz antara 2 hingga 7.5 cm, dan mempunyai biji di dalamnya. Biji kurma ini panjang dan memanjang, berwarna coklat muda, dan mencapai panjang lebih daripada 1 cm.


Sekarang, kita telah mengungkapkan lebih banyak tentang Ciri Pokok Kurma yang menarik ini. Dengan pengetahuan yang kita peroleh, kita dapat lebih menghargai kepentingan dan manfaat dari tanaman ini dalam kehidupan kita.

Namun, perlu diingat bahawa untuk menjaga dan melestarikan Ciri Pokok Kurma, kita perlu berperanan dalam menjaga alam sekitar dan menerapkan praktik pertanian yang lestari. Mari kita terus merawat dan memelihara Ciri Pokok Kurma, untuk manfaat kita dan generasi akan datang.