5 Jenis Pokok Bidara yang Jarang Orang Tahu!

Jenis Pokok Bidara adalah topik yang patut diberi perhatian lebih dalam dunia tumbuhan. Tetapi tahukah anda, betapa pentingnya pengetahuan tentang jenis tumbuhan ini?

Mari kita selami masalahnya. Banyak orang sering kali tidak tahu jenis-jenis Pokok Bidara yang ada di sekitar mereka, dan ini dapat menyebabkan ketidaktahuan tentang manfaat dan kegunaan tumbuhan ini.

Namun, jangan khawatir, dalam artikel ini, kita akan mengulas berbagai Jenis Pokok Bidara yang ada dan memberikan solusi bagi mereka yang ingin mengenalnya dengan lebih baik.

Mari kita mulai dengan merenung tentang keanekaragaman tumbuhan yang sering kali terlewatkan ini.

1. Jenis Pokok Bidara Arab

Pokok Bidara Arab
Pokok Bidara Arab

Jenis Pokok Bidara Sidr atau lebih dikenali sebagai Bidara Arab, daun ini biasanya dicari untuk merawat gangguan jin.

Aku juga sering guna daun Bidara ni untuk buat ruqyah mandiri. Sebabnya, Bidara Sidr ni memang dah tercatat dalam Al-Quran dan hadis Nabi sebagai daun yang punya kelebihan dalam rawatan.

Ada satu ulama yang bagi fatwa bahawa kita boleh guna daun Bidara untuk hilangkan sihir. Syaikh Rajihi kata,

حل السحر بأدعية شرعية ودعوات وأدوية مباحة فهذا لا بأس به، والسدر من الأمور المباحة، فإذا وجد فيه فائدة من حل السحر وغيره فلا بأس باستعماله

Artinya:

“Hilangkan sihir dengan doa-doa yang syariatkan atau ubatan yang dibenarkan, takde masalah. Bidara pun termasuk dalam perkara yang dibenarkan. Jadi, kalau ada manfaat untuk hilangkan sihir atau lain-lain, boleh je gunakan.” (diambil dari konsultasisyariah)

Selain daun yang mempunyai banyak manfaat ni, pokok Bidara Sidr juga ada buahnya yang boleh kita buat minuman yang menyegarkan dan sihat.

Sekarang ni, banyak yang jual biji pokok Bidara Sidr, dan ada juga syarikat yang guna daun Bidara ni untuk buat sabun. Sebab daun ni memang ada khasiat untuk kulit, buat kulit kita jadi lebih cantik dan lembut.

2. Bidara Upas

Pokok Bidara Upas
Pokok Bidara Upas

Pokok Bidara Upas ni lain dari yang lain sebab tak ada duri kat batang dia, beza dengan bidara biasa yang penuh duri. Asalnya, pokok Bidara Upas ni datang dari Filipina.

Kalau bab ciri-ciri, daun dia lebar macam hati, warna hijau gelap, dan ada umbi yang boleh dimakan.

Biasanya bunga dia putih dan umbi dia kuning coklat. Pokok ni boleh tinggi sampai 5 meter, tapi batang dia kecil dan tumbuh merambat.

Daun Bidara ni selalu digunakan untuk rawat diabetes, kencing batu, syfilis, dan macam-macam lagi penyakit.

3. Bidara Cina

Pokok Bidara Cina
Pokok Bidara Cina

Bidara Cina atau yang orang panggil ziziphus jujuba (dari bahasa Yunani) ni satu jenis pokok bidara yang subur dan buah dia macam apel muda.

Pokok daun bidara ni boleh tinggi antara 5-10 meter dengan ranting kayu yang berduri-duri.

Bila pokok ni berbunga, dia ada 5 kelopak bunga warna hijau kuning. Dia punya buah hijau yang bulat dan boleh dimakan.

Bila buah dah masak, dia akan jadi coklat dan hitam, kulit dia akan keriput, macam kurma tapi keras macam biji zaitun.

4. Bidara Laut

Pokok Bidara Laut
Pokok Bidara Laut

Habitat pokok Bidara Laut ni mostly dalam hutan dekat pantai, pokok dia kecik dan kayu keras. Pokok Bidara Laut ni biasanya bengkok, ranting dia merepek sana sini, dan ada rambut pendek kat ranting.

Daun dia bentuknya macam oval, tak bergerigi kat tepi. Daun dia boleh panjang sampai 29 cm dan lebar dalam 2 cm. Atas daun dia tu kilap sikit.

Pokok ni ada bunga tumbuh kat ketiak daun dia. Bunga dia macam payung, kuning, dan bau wangi.

Kalau buah Bidara Laut, bulat dengan diameter besar dalam 4 cm, warna dia kuning kemerahan. Bila dah tua, buah ni jadi hitam.

Biasanya orang rebus daun Bidara Laut ni dan kayu dia untuk rawat penyakit macam rematik, sariawan, kulit, demam, malaria, dan juga sebagai pencuci darah semulajadi.

5. Bidara Putsa (Apel India)

Pokok Bidara India
Pokok Bidara India

Seperti namanya, jenis pokok bidara india ini punya bentuk buah yang sangat mirip dengan epal dari India jadi ia dipanggil bidara epal India. Buah ini mempunyai warna hijau hingga kemerahan.

Bentunya memang sukar untuk dibezakan daripada epal biasa jika anda tidak melihat dengan teliti saiz buah. Buah malaikat epal India ini lebih kecil daripada epal biasa.

Biasanya orang pakai pokok bidara ni atau sambungkan dengan pokok apel putsya kalau nak tumbuhkan pokok baru.

Tapi ada beza sikit antara pokok putsa dengan daun bidara.

Pertama, pokok bidara ni ada lebih banyak duri berbanding pokok putsa yang tak banyak duri. Kedua, buah apel putsya besar lagi dari buah bidara. Ketiga, bidara ni tumbuh cepat, daun dia lebar, dan hijau muda. Tapi pokok apel putsya tumbuh lambat, daun dia kecil dan hijau tua.

Ingat ya, kalau dah tanam pokok putsa, tiba-tiba ada pokok lain tumbuh dari bawah pokok tu yang nampak hampir sama tapi ada duri dan daun lebih lebar, tu maksudnya pokok bidara tumbuh.


Dalam kesimpulannya, kita dapat menyedari betapa pentingnya pengetahuan mengenai Jenis Pokok Bidara dalam kehidupan kita.

Dengan mengetahui jenis-jenis tumbuhan ini, kita dapat menghargai keindahan alam sekitar dan memanfaatkan manfaat yang mereka tawarkan.

Namun, perlu diingat bahawa kesedaran ini hanya permulaan. Agar kita benar-benar dapat menghargai dan menjaga kelestarian Jenis Pokok Bidara, tindakan perlu diambil.

Mari kita lanjutkan usaha untuk mempelajari dan melindungi tumbuhan-tumbuhan yang indah ini, demi masa depan alam sekitar dan generasi akan datang.